Het 4lichaamsysteem: Een leidraad

In dit artikel geef ik een onderbouwing voor het gebruik van het 4 lichaamsysteem in het proces van bewustzijnsontwikkeling. Dit model wordt ook wel in Oosterse leer gebruikt. Het klinkt misschien een beetje klinisch om te spreken van een systeem in Bewustzijnsontwikkeling, maar ik denk dat het heel belangrijk is om een leidraad te hebben wanneer je je innerlijke pad loopt. Als je namelijk niet weet waar je naartoe gaat, of wilt gaan, dan wordt je maar al te makkelijk afgeleid door alle interessante dingen op je pad. Afleiding en afleidbaarheid is in deze eeuw namelijk groot, ook voor spirituele zoekers en mensen in de persoonlijke ontwikkeling. De een wordt van zijn pad gebracht door zijn mobieltje, Netflix of de laatste mode, de ander door het oerwoud aan zelfhulpboeken, astrologie en persoonlijkheidstests. In dit artikel geef ik een introductie in het 4lichaamsysteem vanuit mijn eigen ervaring, zoals ik daar zelf ook mee werk. Dit is denk ik interessant voor alle mensen die de eerste stappen zetten op hun innerlijke pad.

Introductie

Wat bedoel ik met innerlijke pad: Positieve verandering in je leven bewerkstelligen, door jezelf te helen en ontwikkelen.

Bewustzijnsontwikkeling is grotendeels verbonden met het leren leven vanuit je hart, of vanuit je ziel (Je ziel zetelt in je hart). Een essentieel onderdeel van het leren leven vanuit je hart, is het oplossen en helen van alles wat je in de weg staat van het helemaal jezelf kunnen zijn. Die blokkades, angsten en pijn zijn vaak te vinden in de lagere lichamen, namelijk je mentale lichaam, gevoelslichaam en fysieke lichaam. Je zou kunnen zeggen, je Ziel is de Zon, je gedachten zijn de wolken (mentaal lichaam), je gevoelens de zee (gevoelslichaam) en je fysieke lichaam de aarde.

Ziel (Hart – niveau 4)

Je Ziel kun je vergelijken met de Zon, een bron van warmte, licht en liefde in je leven. En net als bij de echte Lucht, Zee en Aarde hebben jouw lagere lichamen ook licht en warmte nodig om gezond te zijn en te leven. Een persoon die helemaal in balans is leeft vanuit zijn hart, waar creativiteit en liefde te vinden is. En die creativiteit, licht en liefde vind zich een weg vanuit het hart, door het mentale lichaam en gevoelslichaam, naar het fysieke lichaam. Als een ziel op aarde komt als baby dan zie je nog dat de ziel heel sterk uitstralend is. Een baby, een kind, straalt vaak van geluk en levensvreugde en hoeft daar niks voor te doen. Je kan dus zeggen dat je in essentie levensvreugde en liefde bent, alleen naarmate mensen ouder worden zie je vaak dat ze minder stralend worden omdat ze vergeten vanuit hun hart te leven. Langzaam wordt het leven vanuit het hart overgenomen door het leven vanuit het Mentale lichaam, zoals de maatschappij ons leert.

Mentaal lichaam (niveau 3)

Je mentale lichaam kun je vergelijken met de lucht en alle gedachten die langskomen zijn als de wolken aan de hemel. Soms is het strakblauw met een paar schapenwolken, fijne gedachten en soms is het dagenlang helemaal grijs en kan geen straaltje zon doordringen door de wolkenlaag. Het eerste is het geval wanneer je ontspannen bent, bijvoorbeeld op vakantie, wanneer je mediteert of je je favoriete hobby beoefent. Dit laatste is het geval wanneer je veel piekert en onzeker bent, last hebt van depressieve gedachten of veel vanuit je hoofd leeft bijvoorbeeld omdat je veel moet analyseren op je werk. De meeste mensen zitten er tussenin, waarbij de gedachten niet zozeer heel negatief zijn maar er toch sprake is van een on-doorbroken keten van gedachten. Dit komt vaak omdat je voornamelijk leeft vanuit je ego. Je ego is een constructie van gedachten die het leven analyseert en jou een gevoel van identiteit geeft. Je ego is degene die zegt: ‘Ik ben (vul naam in), ik ben een man, ik ben zo oud, ik ben succesvol op mijn werk of niet) en die op die manier ook andere mensen beoordeelt en labelt. Je ego is zo goed in analyseren en dingen in hokjes plaatsen dat het vaak zijn doel voorbij schiet, als het niet in balans is met de liefde van je hart, dat hij hard over jouzelf en anderen oordeelt en dat ook continu doet. Het gevolg zijn negatieve oordelen over jezelf en anderen, wat vaak zorgt voor veel ongemak in je leven. In positieve zin helpt je ego om je dagelijkse leven te regelen, te organiseren en beslissingen te maken. Een gezond ego ontwikkelen is dus zeker nodig wil je je bewustzijn verder ontwikkelen.

Gevoelslichaam (Emotie – niveau 2)

Je gevoelslichaam kun je vergelijken met de zee, met water. Emoties komen en gaan door je lichaam, ze worden dan ook vaak vergeleken met golven. Dat geldt zowel voor positieve emoties als blijdschap, maar ook voor negatieve emoties als angst, verdriet of boosheid. Omdat de meeste mensen hebben aangeleerd om emoties, en dus de golven van de zee, te onderdrukken voorkom je eigenlijk dat je kan verwerken en vooruit kunt in je leven, het maakt niet uit welk thema je mee zit. Iedere keer als er een golf komt, probeer je hem weg te duwen. Dat leren we onze kinderen eigenlijk al aan, wanneer ze verdriet hebben en we ze gelijk proberen af te leiden van dat gevoel. Dat onderdrukken van gevoelens uit zich vanaf de pubertijd vaak in slechte gewoontes en verslavingsgedrag, zoals roken of alcohol. Maar dat kunnen ook, ogenschijnlijk onschuldiger dingen zijn zoals eten, in mijn geval bijvoorbeeld een zak chips ;-). Ieder mens heeft hiervoor zijn eigen oplossing, al werken deze vaak niet op de lange termijn. Door het onderdrukken van je gevoel blijft dat gevoel hoe dan ook hangen in je systeem, wat vaak een ervaring van onrust of onvrede geeft, gevoel moet namelijk ‘gevoeld worden’ voordat het uit je systeem gaat. Daar kun je je ook niet uit redeneren, want redeneren vindt plaats op mentaal niveau en het probleem zit op gevoelsniveau. Daarnaast is het helaas ook zo dat wanneer je ‘negatieve’ emoties onderdrukt, vanzelf je positieve emoties minder sterk worden. Je voelt je overall vlakker en minder levendig. Wanneer je leert om door de golf heen te bewegen, in plaats van hem steeds weg te duwen, merk je dat aan de andere kant weer een kalm gevoel terug kan vinden. De zee wordt kalmer en jij ook. Als je dit leert toepassen in je leven dan zal je merken dat bepaalde slechte gewoontes minder worden, dat je meer energie overhoudt omdat je niet steeds je gevoel onderdrukt, dat onderdrukte gevoelens minder onverwacht omhoogkomen (in uitbarstingen of boze buien), dat je levendiger wordt en dat je meer vrede vindt in jezelf. Op deze manier met je gevoelens leren omgaan is dus ook een belangrijk deel van het innerlijke pad.

Fysiek lichaam (niveau 1)

Je fysieke lichaam is te vergelijken met de aarde, het is het deel van jou dat het meest stoffelijk (tastbaar) aanwezig is en staat het verst af van je ziel. In dat opzicht heeft je lichaam eigenlijk een beetje pech gehad. Zoals gezegd hebben al je lagere lichamen licht en liefde nodig om gezond te zijn en te kunnen functioneren, maar de meest mensen hebben zoveel gedachten en onrust in onderdrukte emoties dat alle energie (alle licht) daarnaartoe gaat. Wanneer de lucht vol hangt met (grijze) wolken en de zee een onrustige woelende massa is, dan komen er nauwelijks nog zonnestralen aan bij het aardoppervlak. Terwijl je lichaam je hele leven jou draagt, alles voor je doet wat maar nodig is en achter je aan loopt, krijgt het nauwelijks licht en liefde vanuit je hart. Daarom zeg ik eigenlijk, een beetje pech gehad. En dat is niet het enige waar je lichaam mee belast wordt. Daarnaast is het ook zo dat al jouw lichamen, alle niveaus, een bepaalde creatiekracht hebben. Alleen kan een lichaam alleen de niveaus onder zich beïnvloeden, dat wil bijvoorbeeld zeggen; jouw gedachten kunnen wel je emoties en je fysieke lichaam beïnvloeden, maar die gedachten hebben geen relevante invloed op je ziel. Wanneer je dus vaak negatieve gedachten hebt, dan beïnvloedt dat je emoties en wanneer je maar lang genoeg rondloopt met negatieve gedachten dan gaat dat uiteindelijk effect hebben op je lichaam. Een tekort aan liefde voor je lichaam in combinatie met negatieve gedachten en gevoelens zijn dus heel belastend voor je lichaam en kunnen allerlei ongemakken en zelfs ziekte veroorzaken. Voorbeelden zijn; mensen die teveel verantwoordelijkheid op zich nemen (vanuit de gedachte: Ik moet alles zelf kunnen doen), dit zie je vaak terug in verkrampte schouders en nek. Maar ook simpelweg mensen die harder werken dan dat hun lichaam aankan, omdat je nog zoveel moet doen (dat zegt je ego) en dan verkouden worden of zelfs tegen een burn-out aanlopen. Wat voor negatieve gedachten geldt, dat geldt natuurlijk andersom ook, positieve gedachten helpen je lagere lichamen in een bepaald opzicht. Daarom zijn affirmaties (positieve uitspraken) ook zo populair. Maar het effect is nooit zo sterk als de energie die vanuit je hart komt, want die is van en hogere orde. Wat uiteindelijk goed is voor je lichaam, is om te zorgen dat veel van je blokkades op mentaal en emotioneel niveau worden opgelost, zodat je liefde vanuit je hart ook doorstraalt naar je fysieke lichaam. Je kan direct werken met het fysieke lichaam door het genoeg rust te geven, gezond voedsel (onbespoten), veel water en lichaamsbeweging. Maar alle werk dat je op mentaal en emotioneel niveau doet zal ook direct een positief effect hebben op je fysieke lichaam omdat het simpelweg helpt meer licht door te laten.

En die andere niveaus dan?

Als je even naar het plaatje hebt gekeken dan zie je dat er boven niveau 4 nog drie niveaus zijn. Vanaf niveau 4 zou je kunnen zeggen dat we het gebied van je ziel binnentreden, dat wil zeggen het deel van jou dat doorleeft wanneer je lagere lichamen overlijden. Op de hogere niveaus van de ziel kun je je hele leven studeren om ze te leren kennen, maar voordat je daar aan toe bent is het heel verstandig om eerst aan je lagere lichamen te werken voordat je verder gaat ontdekken.

De essentie

Dit systeem is, zoals geldt voor alle modellen en theorieën, een versimpelde weergave van de werkelijkheid. En in dit geval, een hele erge versimpeling van de werkelijkheid. Mensen zitten heel gecompliceerd in elkaar. Wat ik dus benoem in dit artikel en informatie is dus niet bedoeld voor jou om één op één over te nemen of zomaar als waarheid aan te nemen. Kijk vooral of het bij je past. Het is alleen bedoeld als hulpmiddel, als gereedschap, om jezelf een beetje beter te leren kennen. En zoals geldt voor alle lessen die je leert in het leven gaat er ook weer een moment zijn dat je deze theorie weer achter je laat en dat is helemaal goed.

Dit artikel is dus alleen bedoeld om richting te geven. In essentie, is het juist belangrijk om op zoek te gaan naar jouw Ware Zelf. En jouw Ware Zelf heeft zijn eigen wijsheid. Dus bij alles wat je doet is het belangrijk om stilstaan bij de vraag:

Brengt dit me dichter bij mezelf? Of brengt dit me verder van mezelf af?

Als je leert vertrouwen op dat antwoord vanuit je Hart, dan kun je niet verdwalen op weg naar je Ware Zelf. Je hart is hierin je innerlijke Kompas.

groetjes
Laura

Terug naar het overzicht

Afspraak maken of vragen?

06 - 274 537 92
info@praktijkdemeidoorn.nl

Of vul het onderstaande formulier in:

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.